Hi! My name is Shida. I love to decorate using soft pastel hues. I adore the English home decoration style very much especially the shabby chic and country cottage. It gives me the feeling of comfort and relax. Although, the transformation to this style of home decor is quite costly, you can implement the Do It Yourself concept by refurnishing, repainting, decoupaging, crafting or tranforming any thrash items into a valuable and artistic pieces.



Followers

To All My Followers....

Thank You Very Much For Your Support.
MAY ALLAH BLESS ALL OF YOU....

KELAS KEK HIASAN (FAUX CAKE)

KELAS FAUX CAKE TERKINI

PAKEJ A: 2 Sponge Slice Cake+2CupCake (RM78)

PAKEJ B: 1 Hard SliceCake +3 CupCake (RM78)
PAKEJ C: 1 Full Cake, 6 inch. (RM75)

PAKEJ D: 1 Full Cake 6inch+2CupCake (RM90)

PAKEJ E: 1 FullCake+2 SliceCake+2CupCake (RM120)

PAKEJ F: 1 FullCake+2 SliceCake+2CupCake +6 pcs Chocolates (RM150)

PAKEJ G: 1 FullCake+1SliceCake+2CupCake,
+1IceCream+6pcs Choc+3Cookies (RM200)


PAKEJ H:
1 Slice Cake+1Cup Cake (RM65)

PAKEJ I : 3Cup Cake (RM60)

PAKEJ K : Kelas Kanak-kanak 7-12thn setiap Sabtu 3-5 ptg (Min 4 pelajar) (RM50)

Special Offer : Mei 2012- Macaron Class (RM60)


**Other Package, ONLY ON REQUEST if available

Salam `alaik...

Berikut adalah Pakej-pakej Kelas Faux Cake terkini yang ditawarkan di SLC Craft House. Sekiranya anda berminat,
sila hubungi kami di 019-3106825 atau emelkan ke soffeascrafthouse@gmail.com.
KELAS FAUX CAKE


* Kelas hanya akan dijalankan setiap Sabtu dan Ahad sahaja.
*Kelas dibuat melalui TEMUJANJI sahaja; sekurang-kurangnya TIGA hari sebelum kelas.
*Deposit RM50 perlu di 'bank In' terlebih dahulu, bagi Pakej RM100 dan ke atas


*Anda akan diajar langkah demi langkah beserta tips untuk menghasilkan FAUX CAKE yang cantik dan tidak merekah.

*Anda juga akan diajar kaedah/ ratio yang betul membuat campuran pop dan air
*Nota bercetak kaedah membuat FAUX CAKE disertakan sekali.
*Semua bahan disediakan.
*Berbagai pilihan akessori untuk hiasan kek ditawarkan.
*Hasil kerja, boleh dibawa pulang .

Monday, February 22, 2010

FAUX FOOD: ICE-CREAM and CHOCO-LATs


Assalamualaikum....untuk pagi ni just nak upload gambar-gambar FAUX ICE CREAM yang dah disiapkan dua minggu yang lepas. Cuma, tak sempat nak share dengan rakan-rakan semua.


Ice-cream tu semuanya diisikan dalam gelas kaca. So layan je gambar-gambar kat bawah ni ye....

Ini pulak adalah ice-cream berperisa strawberi-vanilla dan coklat-vanilla


Yang ini pulak adalah 3 set choco-lats yang
berbagai warna dan corak
white choco-lats dengan strawberi topping

Ok ....itu saja untuk pagi ini. jumpa lagi.....

Friday, February 19, 2010

NEW FAUX CAKE: A FULL CAKE WITH A SLICE TAKEN OUT

CHOCOLATE-MOCHA with PEANUTS

SAlam untuk semua....Semoga sahabat-sahabat sekalian sentiasa berada di bawah RAHMAH dan MAWADDAH ALLAH.

Untuk petang ni, just nak uploadkan beberapa photo yang masih lagi berkisar pada FAUX CAKE juga. Yang bezanya, FULL FAUX CAKE kali ni, telah diambil keluar sepotong daripadanya.

Buat kek ni, lebih remeh dari full kek yang biase tu. Nak taburkan kacang, nak susunkan kepingan coklat, nak taburkan white powdery sugar....

So, perlukan lebih kesabaran, ketelitian dan masa.

Nak tau bagaimana hasilnya? Jom layan gambar-gambar kat bawah ni ye?

RM58.00
Berselera tak? Lengkap sebagai pencuci mulutkan?
Ada sundae ice-cream, choco-lats dan juga
 Chocolate-Mocha FAUX CAKE dengan taburan
kacang di sekeliling kek dan kepingan-kepingan
coklat di tengah-tengah kek 


Di tepi bahagian atas kek pula, ditaburi dengan`white powdered sugar'.

Pada`Mocha Swirl' yang kat atas kek tu diserikan lagi
dengan kepingan hirisan coklat.

Ni pulak, adalah sepotong `Chocolate-Mocha' cake
yang telah dipotong....

Inilah rupanya kek yang tinggal
setelah satu potong kek diambil keluar...

Kalau nak rasa, boleh...tapi, pastikan anda memakai gigi...BESI.
Jangan marah ye? Saya ni cuma bergurau saje.

Kalau ada sesiapa yang berminat dengan FAUX CAKE ni, bolehlah
 sms kat saya...019-3106825

OK Bye............

KELAS FAUX CAKE (18 FEBRUARI, 2010)

ASsalamualaikum....Untuk N3 kali ni, nak upload pula tentang kelas FAUX CAKE yang telah diadakan petang semalam. Alhamdulillah...walaupun Kak Fuziah hanya telefon 2 jam sebelum tu, tapi dengan izin ALLAH berjaya jugak kelas FAUX CAKE tu dijalankan.


Jom, kita lihat hasil kerjatangan kak Fuziah yang kelakar n loving ni....

Kak Fuziah memilih tema pink-putih jugak;
Katanya sinonim dgn kelembutan seorang wanita...

Tengok tu, tekun betul Kak Fuziah ni
menyiapkan `scallops' untuk kek pink-white nya 

Untuk slice cake pulak, Kak Fuziah memilih
 tema warna Rosey - light purple 


             Ini dia cupcake kak Fuziah.Hanya dengan `one big swirl' dan
taburan yellow n white beads, dah menaikkan selera.
Begitu juga slice cake yang dihasilkan; semuanya cantik-cantik belaka.

Inilah dia FULL ROUND CAKE
yang Kak Fuziah hasilkan...

Kak Fuziah berposing dgn hasil kerjatangannya....

Ha..yang ini, adalah atas permintaan Kak Fuziah;
nak bergambar kenang-kenangan dengan `cekgu'
  ni yang memang tak suka nak bergambar

Apa-apa pun terima kasih banyak-banyak kak... Maaf jika ada yang terkurang.
Harap akak berpuashati dengan ilmu yang saya sampaikan
dan gembira dengan hasil yang dibawa pulang. Gembira dapat
 berkenalan dengan akak yang memang kelakar......

Tuesday, February 16, 2010

MY BIRTHDAY`S GIVEAWAYS.......


Assalamualaikum...N3 untuk kali ni, hanya nak umumkan peserta-peserta yang bertuah yang menyertai 'MY BIRTHDAY`s GIVEAWAYS' kat SOFFEAS LIL COTTAGE, baru-baru ini.

Kepada semua yang menyertainya, terima kasih yang tidak terhingga saya ucapkan. Jutaan kemaafan dipohonkan kerana agak lewat mengumumkan nama-nama mereka yang bertuah.

Kepada mereka yang tidak berjaya memenangi hadiah UTAMA (sebiji full round cake 6" x 2"),
janganlah `kecewa' ye? Kepada semua yang menyertai, hadiah akan menyusul dalam beberapa hari lagi.

Kepada yang telah sms kan alamat lengkap, terima kasih saya ucapkan. Sekiranya anda belum lagi memberi info tentang nama penuh dan alamat, diharap dapat berbuat demikian secepat yang mungkin ye?

PEMENANG UTAMA:
Ina, dari AZLINADECO (Hadiah dah pun selamat diterima)

PESERTA-PESERTA LAIN...
Lieza Cottage,
Har Home Decor,
Aleana..detik indah
Fydrahim,
Letgoneesa,
Izan`s shop

Ok...Jumpa lagi

 

Wednesday, February 10, 2010

FAUX CAKE: CHOCO, VANILLA and STRAWBERRY

SAlaam semua. Semoga hari ini lebih baik dari semalam....

Untuk hari ni, just nak share tentang beberapa jenis Faux Cake lagi. So, layan je lah gambar-gambar yang kat bawah ni ye?

Kali ni, hampir semua cupcake yang dihasilkan,
dihiasi dengan `one big swirl topping creme' dan
taburan 'sweet beads' yang berwarna-warni


Kat atas `big wirl topping creme' tu pulak
 diletakkan pula dengan sebiji buah ceri...


Ini pulak adalah`chocolate bundy creme'.
Di sebelah kiri tu, atasnya adalah satu strawberry swirl.
Di sebelah kanan pula toppingnya adalah satu vanilla swirl.
Kedua-duanya di hiasi lagi dengan taburan ` sweet beads'
 berserta dengan strawberi di atasnya.


Semua cupcake tu, diberikan hiasan yang ringkas
 dengan `one big swirl' di tengah-tengah CC

 
Ini pula adalah Chocolate-Fudge Strawberry RM45.00  (6" x 2").
Di sekeliling tepi kek, dihiaskan pula dengan taburan kekacang dan kepingan coklat
SOLD to Kak Su, Melawati


Di atasnya pula dihiaskan dengan susunan krim vanilla dan
 buah strawberi yang telah pun dicelupkan
dengan creamy chocolates

Di bahagian permukaan atas kek tersebut, ditaburi pula
dengan 'white powdery sugar'.
Ice-cream, SOLD to Kak Su, Melawati


Any body interested? Please sms me at 0193106825.

Jumpa lagi nanti. BYE.......

Tuesday, February 9, 2010

FAUX PINK-WHITE CUPCAKES

ASSALAMUALAIKUM.... Petang ni just nak buat N3 tentang cupcakes yang ditempah oleh Anis minggu yang lepas.

Temanya pink-white cupcakes. Walau bagaimanapun, cupcakes tu tak dapat disampaikan kepada tuannya by hand pada hari Ahad baru-baru ini. Mintak maaf banyak-banyak ye Anis. Insyaallah this coming Sunday akak akan hantar personally kat Anis ye? 

Jom, kita lihat pink-white cupcakes ni .....





Ok... BYE

FAUX FOOD:CHOCO-LAT, PETITS FOURS dan ICE-CREAM

SALAM buat rakan-rakan yang di luar sana. Semoga sentiasa berada di dalam RAHMAH dan KASIH SAYANG ALlah hendaknya.

Untuk N3 kali ni, nak uploadkan sikit gambar-gambar FAUX FOOD yang lain yang dah dibuat. Antaranya adalah choco-lat, petits fours dan jugak ice-cream.

Jom kita sama-sama lihat hasil percubaan saya ni ye...

Choco-lat RM 30.00 per 6 pcs (11/2" x 1")
SOLD to Kak Su, Melawati



Ice-cream in a glass dan petits fours

Ok ye untuk kali ni. BYE......

FULL ROUND BLUE-WHITE FAUX CAKE (8" X 3")

ASSALAMUALAIKUM KEPADA RAKAN-RAKAN SEMUA.....

Untuk N3 hari ni, masih berkisar tentang FAUX CAKE juga tapi tema warnanya, lain daripada biasa.
Dah banyak sangat buat kek yang bertemakan warna pink-putih.  So, teringin pulak nak buat kek lain dari tema di atas.

Minggu lepas, cuba lah membuat FAUX CAKE dengan tema warna biru-putih...Nak tengok hasilnya?
Jom layan je ye gambar-gambar kat bawah ni...


FAUX CAKE ni bersaiz 8" x 3 "

Kat bahagian tengah tu masih tak pasti nak letak apa sebagai hiasannya.
 Fikir-fikir nak letak taburan kacang tumbuk ataupun tulisan
HAPPY BIRTHDAY atau yang seumpamanya
(bergantung kepada permintaan pelanggan)

Harga: RM 75.00
Jika ada yang berminat, seperti biasa boleh sms saya di 0193106825.

Monday, February 8, 2010

FAUX CAKE Untuk KAK AJA

SALam semua. Berikut ni adalah tempahan FAUX CAKE oleh Kak Aja . Walau bagaimanapun, dalam banyak-banyak tu, saya pilih dua puluh yang terbaik untuk dihantar kepada tuannya.Lambat sikit buat N3 sebab nak pastikan barang dah sampai ke tuannya terlebih dahulu.

So, layan je lah ye gambar-gambar kat bawah ni ye....






Faux Cake yang dah siap dibungkus.Purposely dibalut berlapis-lapis
 just nak pastikan yang barang tu sampai dalam keadaan baik kepada tuannya.

Maaf ye Kak Aja kalau ianya menyusahkan akak
sewaktu nak membuka balutannya nanti...

TRIMA KASIH BANYAK-BANYAK KAK...

KELAS FAUX CAKE pada 6HB. FEBRUARI, 2010

SAlam semua. Untuk N3 kali ni, just nak share tentang kelas FAUX CAKE yang baru diadakan awal petang tadi.


Excited sangat nak N3 pasal Cik Puan yang sorang ni coz minat betul kat kraf Faux Cake ni.
Last week dah memborong hampir kesemua kek yang didisplay kat Farmasi ni.  Petang tadi pulak,
datang belajar semua yang berkaitan dengan FAUX FOOD- Full Cake, Slice Cake, Cupcake dan jugak Petits Fours Chocolate.


Lagi satu yang seronok tu ialah Faux Cake yang dihasilkan tu kali ni berwarna biru-putih. Dibuat khusus untuk hadiah birthday anaknya yang paling kecik. Kelas mula kira-kira jam 2.15 ptg dan selesai dalam jam 630 petang.

Jom, sama-sama kita tengok hasil FAUX CAKE yang dihasilkan oleh Sarah ni....

Minat betul Sarah ni dengan kraf Faux Cake.

Mak Sarah sendiri, memang pakar membuat REAL CAKE tapi Sarah
pulak sangat-sangat berminat dengan FAUX CAKE.
Takpe lah Sarah boleh complement each other...

Alhamdulillah..finally dapat bawak pulang sebiji kek,
 sepotong kek, sebiji cupcake dan 6 biji choco-lat

Ni lah puan Sarah, masa mula-mula terpikat dengan FAUX CAKE.
Semua yang kat atas meja ni, adalah kek-kek yang dibeli
oleh Sarah masa datang kat farmasi minggu lepas.
 Terima kasih banyak-banyak Sarah di atas sokongan.

OK.. Happy Crafting Sarah